Noen selskap får tidlig mye ut av arbeidet sitt med "Business Intelligence" (BI), mens andre opplever at det føyer seg inn i rekken av initiativ som aldri virkelig fører noen vei.

Resultatet blir gjerne visuelt fine, men ofte svært dyre og lite verdiskapende dashboards og rapporter.

Vurderer du og din bedrift også å teste hvilke muligheter fokus på Business Intelligence kan gi dere?

Da er det naturligvis lurt å ha en tanke om hvilke tekniske løsninger man ønsker å benytte. I en startfase vil Power BI dekke de aller fleste behovene.

Utover teknisk løsning er min anbefaling å starte med en helt konkret problemstilling dere ønsker å løse.

Ikke "la oss begynne med å lage en generisk økonomirapport for avdelingsledere", men heller "vi sliter med å få avdelingsledere til å sette seg inn i regnskapstallene, la oss gjør det enklere for dem og visuelt se utvikling av inntekts- og kostnadskontoer over tid".

Morten T. Hansen har en veldig analytisk og god tilnærming til å hvem som lykkes best i sin «Suveren på jobb». Fokuset i denne boken er på individuelle prestasjoner, men jeg tror mye også er overførbart til bedrifter.

Hansens definisjon på smart jobbing er at det «innebærer å maksimere verdien av arbeidet sitt ved å velge noen få aktiviteter og deretter nedlegge intens målrettet innsats i disse aktivitetene».

Dette mener jeg er nøkkelen i mange situasjoner - også før man går i gang med det første BI-prosjektet:

Velg noen få helt konkrete problemstillinger man ønsker å bryne seg på - og ikke gå videre før man har fått utforsket dem skikkelig.

Selv om analyseverktøy som Power BI kan være svært tidsbesparende og generere verdifull innsikt, så kan det vel så ofte føre til mye frustrasjon og feil fokus om man sprer innsatsen for tynt utover fra start.

Så hva prøver man egentlig å få til?

Er målet at økonomiavdelingen skal bruke tre timer mindre på å forberede månedsrapporten?

Trenger de ulike produkteierne i organisasjonen bedre forståelse av hvilke kunder som kjøper de ulike produktene?

Eller finnes det andre konkrete problemstillinger i forretningsmodellen og datagrunnlaget man er interessert i å finne ut av?

Dersom man har mest lyst på "flashy dashboards" fordi naboen har det, så kan det kanskje være fornuftig med en grundig vurdering om det egentlig er et prosjekt man skal starte..

Det er mange ulike og gode grunner for å gå i gang med et BI-prosjekt, men min første og viktigste anbefaling er å ha en konkret problemstilling man ønsker å løse før man starter.