Når bedrifter begynner å vurdere hvilke eksterne datakilder som kan gi verdi, så er det ofte været og værmeldinger som nevnes først.
Vi liker jo alle å snakke om været?
"Kanskje vi kan inkludere værvarselet som en del av en automatisk prognose for hvor mye vi skal produsere?" er typiske utsagn.
Og slike velmente og amisiøse initiativ liker jeg å stoppe med en gang.
Det første du bør gjøre er å finne ut om salget ditt faktisk har noen korrelasjon med været.
For dersom det ikke har det, så unngår du et dyrt, komplisert og helt unødvendig utviklingsløp.
Og dersom det har en korrelasjon, så kan planleggingen din være basert på "når det regner på lørdager så selger vi 40% mindre" i stedet for magefølelsen du brukte før.
Væranalyse
Jeg har sammen med Munu laget en væranalyse hvor restauranter kan sjekke hvorvidt og i hvor stor grad været påvirker salget.
Og vi ser tydelige resultater:
Noen selger 30% mindre når det regner. Andre selger 30% mer.
Utvalgte steder ser vi også tydelig hvordan salget flytter seg fra fysisk lokasjon til nettbutikk på regnværsdager.
Test den dynamiske rapporten her:
Hvorfor bry seg om været?
Jo, du har plutselig langt bedre forutsetninger for å planlegge alt fra innkjøp, produksjon og bemanning om du vet nøyaktig hvordan værmeldingen påvirker din bedrift.
Og finner du at det ikke er noen sammenheng i det hele tatt, ja så er det faktisk nyttig innsikt det også.
Ta kontakt for å teste
Dette er naturligvis ikke bare relevant for restauranter, men alle bedrifter som på en eller annen måte kan bli påvirket av været.
Kollektivtransport, butikker eller hoteller burde nok for eksempel ha god kontroll på dette, vil jeg tro. Eller hva om det viser seg at antallet egenmeldinger er skyhøyt på de fineste dagene? 😅
Lyst til å teste analysen for din bedrift? Ta kontakt, det eneste du trenger stille med et data per dag for en valgt tidsperiode.
