Vel, først bør du spare opp lommepengene dine i noen år.
Gjennomsnittsprisen per reklame de siste to årene har vært 12 millioner dollar. Og med en snittvarighet på 64 sekund tilsvarer det en pris på 185.000 dollar per sekund med reklame...
Så du må vel antakeligvis spare opp lommepengene dine i ganske mange år.
Maven Analytics har nå en konkurranse gående hvor du basert på data for alle historiske reklamer skal analysere hva som kjennetegner de som lykkes best.Du finner all informasjon om konkurransen her, og kan se alle besvarelsene ved å følge #mavensuperbowlchallenge på Linkedin.
Jeg synes slike konkurranser er en veldig fin mulighet til å lære mer om analyse og effektiv kommunikasjon. Selv et "enkelt" og strukturert datasett med 249 rader byr på mange ulike utfordringer - og det er helt utrolig hvor ulike resultatene kan bli.
Her ser du min besvarelse:

Et av de viktigste funnene og refleksjonene jeg gjorde meg under denne analysen er hvor skjevt fordelt resultatene er:
Kun 2,5% av reklamene står for 88% av alle visninger på Youtube.
Èn av de 249 reklamene står for nesten halvparten av visningene.
Nesten ingen som har svart på konkurransen har tilsynelatende brydd seg om dette - og har basert hele analysen på gjennomsnittsverdier som vil gi et veldig skjevt bilde av situasjonen.
Og slik er det ofte med data. Man skal være forsiktig med å slenge opp første og beste visualisering. Ofte kreves det mye tid og arbeid i å undersøke dataene først (exploratory) for deretter fokusere på innsikten som faktisk ligger der (explanatory).
Så er det helt sikkert andre viktige elementer jeg selv heller ikke la merke til. For eksempel er en video som får en million visninger på Youtube i dag er nødvendigvis ikke mer populær enn en som fikk 100.000 visninger i 2005.
Vi som tar ansvaret med å analysere data skal hvert fall være ansvaret bevisst på at det må være skikkelig hold i funnene vi presenterer - og være ærlig og åpne om svakhetene som alltid vil finnes i ulike datasett.
Det er fort gjort å gå i fellen å presentere noe som lett lar seg kaste inn i en stilig graf og et enkelt budskap.
... og så er det veldig interessant hvordan 80/20-regelen stort sett viser seg. Det er utrolig hvor ofte et lite utvalg utgjør en veldig stor andel av resultatene, enten det er snakk om antall kunder, prosjekter eller salg av produkter.