Se for deg at du jobber i et selskap hvor du har en excel-guru i økonomiavdelingen som fikser all månedlig rapportering og sporadiske analyser.
Det inngår en del manuelt arbeid hver måned, men Mr. Excel er til å stole på og rapportene leveres alltid i tide.
I det siste har det derimot flere i organisasjonen blitt nysgjerrige på Power BI.
Ryktene går om at dette er en genial løsning som fikser mange av problemene dere tidligere har hatt. Power BI er blitt diskutert litt på ledermøtene, men hvor starter dere?
Behøver dere et datavarehus eller kun Power BI? Hvordan får du tilgang til dataene? Kan noen interne sette det opp eller ender det opp i et stort prosjekt med eksterne konsulenter? Hva med drift i ettertid?

Hvilke resultater ønsker du av Power BI?
Det er et enormt stort spenn i hva som kan være gode grunner til å ta Power BI i bruk i en organisasjon.
Så er det jo selvfølgelig slik at en Power BI-rapport ikke gir noe verdi eller resultater i seg selv, men det kan være et glimrende verktøy brukt riktig.
Jeg liker å dele det opp i direkte eller indirekte verdi:
Direkte verdi er resultateter du kan tallfeste.
Indirekte verdi er mer flytende.
La oss se på noen konkrete eksempler som enten du eller våre venner i eksempelet over kan oppnå ved å benytte Power BI.

Direkte verdi
1) Redusert tidsbruk på manuelle prosesser
Om du eller Mr. Excel bruker to dager i måneden på å lage rapporter er dette tid som kunne blitt frigjort.
2) Bedre dekningsbidrag på produktene du selger
God innsikt i salg og produkter gir deg gode forutsetninger for å prioritere riktig: Selger du mest av produktet du tjener 30 kroner på eller det hvor du sitter igjen med 120?
3) Færre fakturaer som aldri blir betalt
Regnskapsprogrammer er ofte dårlige til å gi deg analyser på hvilke kunder som er dårlige betalere, men bedre innsikt via Power BI kan gjøre underverker.

Indirekte verdi
1) Bedre kontroll over egen bedrift
Ledelsen av et selskap trenger å forstå sin egen bedrift og hvordan ulike forretningsområder utvikler seg. "Bedre kontroll" er vanskelig å tallfeste, men likevel viktig.
2) Sjefen din, styret eller eiere blir både imponert og fornøyd
Ah, hvem liker ikke å imponere sjefen? Da er det også gode sjanser for at du selv opplever direkte verdi i form av økt lønn etter hvert...
3) Generell opplæring og utvikling av organisasjonen
En enkel økonomirapport i Power BI basert på excel-uttrekk er fort starten på veldig mange gode initativ om man sørger for å utvikle interne ansatte på veien.
4) Inspirasjon til flere tekniske muligheter
Kanskje tester du Power BI på en generell økonomirapport, men innser fort at dette verktøyet ville vært perfekt for Guro i salgsavdelingen? Eller ved at du får bedre forståelse for datamodeller og dataflyt, så blir det enklere å se hvordan du kan ta i bruk APIer fra ulike tilgjengelige systemer.

Men hva så?
Alle disse målene, og uendelig flere andre, kan i seg selv være gode nok til å starte med Power BI i en eller annen fasong.
Men hva du ønsker å oppnå bør være veldig tydelig formulert før dere starter et prosjekt.
Og det sier seg selvfølgelig selv, men jeg ser mange eksempler som gjør at jeg nevner det likevel.
Jeg tror det finnes mange organisasjoner som egentlig bare var litt nysgjerrig på Power BI - før de mistet alt motet (og pengene..) i alt for store prosjekter som skulle løse alt på en gang.
Eller organisasjoner som egentlig har behov for fleksibiliteten Power BI tilbyr, men som ender opp med å abonnere på standardrapporter fordi de mangler intern kompetanse til å gjøre enkle endringer selv.
Så, først formuler hva du ønsker å oppnå.
Deretter, kjør på!