Har du fulgt innleggene på siden her en stund, så er du nok i den kategorien som allerede har en viss forståelse for hva Power BI  er og hva løsningen brukes til.

Mange kjenner derimot ikke til hva Power BI er og går glipp av alle mulighetene man har for å få bedre innsikt i egne data. Man hører kanskje Power BI nevnt oftere og oftere, får med seg at konkurrentene har tatt det i bruk eller kanskje at noen i din egen organisasjon snakker entusiastisk om det i lunsjen.

Om du kjenner deg igjen i noe av dette, så er denne posten er til deg.

Hva er Power BI?

Power BI er Microsofts analyse- og visualiseringsverktøy. Veldig enkelt forklart lar det deg kombinere data fra utallige kilder, automatisere oppdateringen av dataene og lage langt bedre dashboards og rapporter enn man får til via andre løsninger.

Et typisk eksempel er å sette opp et dashboard som automatisk oppdateres med data fra regnskapssystemet, CRM-systemet og andre relevante kilder. Ofte er det krydret med noe manuell input man ikke registrerer i et eget system.

En Business Controller eller regnskapsfører gjerne har sin faste månedlige prosess hvor man henter data, fikser format, rydder i tallene og oppdaterer til slutt presentasjonen. I Power BI setter man  tilsvarende opp èn gang, så oppdateres det automatisk måneden etter.

Da er kunsten å klare og bruke energien på å dykke videre ned i tallene - ikke bare lene seg alt for godt tilbake nå som hele den tidkrevende jobben går av seg selv.

Her ser du et eksempel på en demorapport i Power BI basert på salgsdata fra et kasseapparat fra teknologileverandøren Munu (mottok du dette innlegget på epost, så er det ikke sikkert rapporten vil vises):

Andre konkrete problemstillinger hvor Power BI kan være en godt verktøy:

  • Hvordan er utviklingen i de ulike produktene du selger?
  • Hvilke type prosjekter er egentlig mest lønnsomme?
  • Sliter du med dårlige betalere og ønsker en bedre analyse og oversikt over utestående fordringer enn hva regnskapssystemet kan gi deg?

Power BI er enkelt nok til at det kan brukes som en kjapp visualiseringsløsning man kobler til et excel-ark. Samtidig er det en robust løsning designet for å håndtere rapportering og innsiktsarbeid for store virksomheter.

Microsoft lanserte Power BI så sent som i 2015. Siden den tid har løsningen på kort tid utviklet seg til å bli en suveren vinner i Gartners kåring av beste BI-løsning flere år på rad – og Microsoft tar med Power BI stadig større jafs av verdikjeden fra rådata til ferdig analyse.

Med kompetanse fra Excel og Powerpoint har du et godt utgangspunkt for å lære deg det grunnleggende som skal til for å sette opp rapporter i Power BI.

Hvorfor bør du bry deg?

Jeg er selvfølgelig ikke helt objektiv ettersom jeg har jobbet med Power BI siden 2016, men min hypotese er at nærmest alle bedrifter med en omsetning over 10 mnok vil bruke en Business Intelligence-løsning innen tre år. Og jeg tror Power BI vil være den mest utbredte løsningen.

Det betyr at:

  • Er du en controller som i dag er kjent for å være Excel-guru vil organisasjonen snart spør om å få rapportene i Power BI i stedet.
  • Er du ansvarlig for en bedrift, en avdeling eller et produkt så går du kanskje glipp av verdifull innsikt som kunne bidratt til bedre resultater
  • Jobber du i et regnskapsbyrå eller en form for systemleverandør, så må du forberede deg på at kundene snart vil forvente å kunne få rapporter i Power BI.
  • Og uansett hva de jobber med, så er du tjent med å være klar over at tilgangen til å utforske data er langt bedre og mer tilgjengelig nå enn den noen gang har vært. Om du ikke mottar tilstrekkelig informasjon, så er det kanskje dags for å høre med it-avdelingen om hvorfor BI-løsninger ikke er tatt i bruk allerede.

Nysgjerrig på hva du og din bedrift kunne fått ut av Power BI? Ta gjerne kontakt på eivind@austbo.as, så avtaler vi en prat.

Anbefalt videre lesning:

  1. Hvordan du bør starte BI-reisen
  2. Hvordan gå frem for å lære Power BI
  3. Hvem griper mulighetene rundt innsikt
  4. Hvorfor akkurat Power BI
  5. Hvordan formidler man innsikt mest effektivt