Power BI blir ofte omtalt som én løsning, men inneholder flere ulike og vidt forskjellige deler. Helt overordnet kan man si at i Power BI Desktop utvikler man rapporter og analyser, mens i Power BI Service så deler man dem med andre.

Likevel er det langt fra så enkelt, og jeg skal forsøke å forklare litt nærmere om de ulike delene løsningen består av og hvorfor det er relevant for deg enten du bygger eller konsumerer rapporter.

Intensjonen er å bruke de ulike delene til å samtidig forklare overordnet hva Power BI faktisk brukes til. Løsningen er kompleks og kan brukes på mange ulike måter. Min fremstilling er forenklet, kan sikkert diskuteres og er ikke tenkt til å forklare alle detaljer - dem finner du her: https://docs.microsoft.com/en-us/power-bi/

Så hvilke deler består det av og hvorfor er det viktig?

1.     Power BI Desktop

Dette er Microsoft-applikasjonen hver enkelt kan laste ned for å begynne og bygge analyser og rapporter. Gratis og fleksibelt.

1.1.  Power Query

Her henter og fikser man dataene man skal bruke. Her ligger funksjonaliteten som gjør at man kan koble seg til alt fra Excel-ark, de fleste ulike databaser, legge inn data manuelt eller eksempelvis spørre etter data via API.

I tillegg er det her man først behandler dataene. Her er det uendelig med muligheter for hva man kan, må eller bør gjøre. Vanlige steg er å fikse dataformat, fjerner unødvendige kolonner og navngir kolonner.

Selv om det ofte omtales som en del av Power BI, så er Power Query et selvstendig verktøy som også kan laste dataene inn i Excel om ønskelig.

1.2.  Datamodell

For rapportering og analyseformål har man i de fleste tilfeller flere tabeller som hører sammen. En klassisk «feil» er å samle all informasjon i èn tabell, slik mange Excel-brukere er vant til å gjøre.

Under «Model»-fanen i Power BI setter man relasjoner mellom tabellene man har hentet inn via Power Query.

Beste praksis er å sette opp et «Star Schema», men det kommer jeg mer detaljert tilbake til i et senere innlegg.

1.3.  Rapport

Her lager man formlene (via språket DAX) og bygger visualiseringene som man ender opp med som sluttprodukt.

Herfra laster man opp resultatet av det man bygger til Power BI Service.

2. Power BI Service

Dette er den skybaserte delen av Power BI hvor man kan laste opp datasett og rapporter, samhandle med andre, men også lage og videreutvikle rapporter om man ønsker

Det er først når man skal dele rapporter med andre i Power BI Service at man har behov for å betale.

2.1. Dataflow

Litt forenklet, men Dataflow i Power BI Service tilsvarer Power Query i Power BI Desktop, og fungerer som et ETL-verktøy (Extract, Transform, Load).

2.2. Dataset

Litt forenklet igjen, og det blir mange navn å holde styr på, men Dataset tilsvarer det ferdige resultatet fra Power Query og Datamodellen i Power BI Desktop.

Ulike brukere bygge sine egne rapporter basert på et og samme Dataset kan om man ønsker.

2.3. Rapport

Under rapport i Power BI Service finner man igjen den synlige delen rapporten man har laget i Desktop, som da er basert på tilhørende dataset.

2.4. App

For deling til sluttbrukere oppretter man en App som kan inkludere flere rapporter