De fleste systemleverandører opplever et rush av henvendelser på hvordan kunder kan få tak i egne data. Ofte er det en variant av "hvordan kobler jeg Power BI på systemet deres" fra en Business Controller med begrenset erfaring med analyse og dataflyt.
Dette representerer en like stor utfordring som mulighet for de fleste. Selv for et lettbeint ungt selskap med etablerte APIer er det mange problemstillinger som må håndteres.
Og for store og tradisjonelt "tyngre" ERP-leverandører er det alt annet en enkelt. Slike systemers styrke ligger i det store omfanget av forretningsprosesser de løser - hvor fleksibilitet for ulike oppsett dermed er en styrke.
Og den samme kompleksiteten og fleksibiliteten gjør det gjerne svært vanskelig å tilby en standard og godt dokumentert tilgang til hver kundes rådata.
Sammen med RamBase, et norsk-utviklet skybasert ERP-system for bedrifter innen produksjon og distribusjon (nettside), har jeg vært med å forsøke å løse hvordan en ERP-leverandør håndterer dette best mulig. Under får du deres perspektiv på utviklingen innen Business Intelligence, mens neste innsiktsbrev vil dreie seg om RamBase' tilnærming til tilgjengeliggjøring av data til deres egne kunder.
Min erfaring er at de færreste BI-brukere har god forståelse for hva som skjer under panseret i systemene hvor data genereres - men jeg tror det er lurt å ha en grunnleggende forståelse for dette for å sette opp optimale BI-løsninger.
Perspektiv om Business Intelligence fra RamBase
ERP-leverandører sitter ofte nærmest det som rører seg i analyseverden i og med at det er her selskap gjerne har de tyngste og mest forretningskritiske dataene.
Odd Magne Vea (salgssjef) og Jan Ove Halvorsen (senior løsningsarkitekt) i Hattelands RamBase opplever flere tydelige trender i markedet:
1) Tradisjonelle listebaserte "Rapporter" er ut - Business Intelligence er inn
Den underliggende trenden her er jo at vi tydelig merker et økt trøkk fra både nye og eksisterende kunder som ønsker seg tilgang til dataene via skybaserte BI-løsninger som Power BI eller andre verktøy.
Tidligere var mye av rapporteringsbehovet løst ved at kundene selv kunne hente ut ferdig definerte listebaserte rapporter. Nå merker vi helt klart at kunden ønsker flere muligheter.
I tillegg var de fleste løsninger tidligere også "on-premise" (ikke skybasert). Da hadde vi og kundene mye større fleksibilitet i å håndteringen av dataene, hvor den typiske løsningen var å bygge et datavarehus i tilknytning til lokalt lagrede produksjonsdatabaser.
Nå som det meste foregår i skyen, så stiller det mye større krav til oss leverandører. Løsninger må nå fungere på tvers av kunder og det blir vanskeligere å gjøre skreddersøm på vegne av enkelte kunder.
2) Kontroll på historisk utvikling er nå forventet, mens fokuset flyttes mot prediksjon
Tidligere var det få som hadde rapporteringsløsninger som ga et godt bilde av helheten rundt historiske data. Dette ser vi mer og mer at de fleste selskaper har dekket på en god måte.
Nå flyttes fokuset mer og mer over på å predikere hva som vil og bør skje. Hva må lederne agere på? Er det noen avvik som noen bør plukke opp?
Tiden hvor ledere selv mekker i Excel-ark basert på uttrekk av lister nærmer seg absolutt forbi. Det ligger nå en tydelig forventning om å ha tilgang til gode og utfyllende rapporter og dashboards for egen bedrift.
3) Ambisjonene er fremdeles generelt større enn evnene og kapasiteten
Selv om mange retter fokuset mot prediksjon og mer komplekse analyser, så er det fremdeles vanlig at ambisjonene gjerne er større enn evnene. I tillegg er det lett å undervurdere hvor mye kapasitet slike satsninger krever over tid.
Verktøy som Power BI ser gjerne enkle ut når man leker i en ferdig satt opp rapport, men man oppdager fort kompleksiteten når du dykker ned i det underliggende datasettet.
Forretninger er også mer komplekse i dag enn de gjerne var tidligere. Forretningsmodeller dreier seg bort fra tradisjonelt salg til ulike varianter av utleie. Kombinert med mye mer regulering, internasjonal handel og konkurranse så stiller det store krav til både kompetanse og kapasitet.
Generelt skjer det mye spennende databasert utvikling - og vi i RamBase trives med å bidra som en viktig premissgiver som ERP-leverandør